And Caesar's spirit, ranging for revenge,
With Ate by his side come hot from hell,
Shall in these confines with a monarch's voice
Cry 'Havoc,' and let slip the dogs of war;
That this foul deed shall smell above the earth
With carrion men, groaning for burial.
(William Shakespeare, "Julius Caesar", Act III, scene 1)

zondag 19 augustus 2007

Damn French...

We houden het kort vandaag.

Ik heb vorige nacht een van de raarste dromen van het jaar meegemaakt. En niet persé om wat er zich in afspeelde...
Hij was helemaal in het Frans.
Het soort dromen dat ik dus absoluut niet graag krijg. Absoluuuut niet graag.
en dat Frans doet me opeens denken aan twee vertalingen (raar maar waar) van het Nederlands naar het Frans die ooit gemaakt werden en waarover ik heb gehoord. Noem het gerust Urban Legends, want ik heb geen mogelijkheid om ze naar waarheid te peilen. Het eerste komt trouwens van m'n vroegere wiskunde-leerkracht die dit ooit te horen had gekregen van een collega die Frans gaf, die les gaf aan een klas Handel. Maar soit:

* In volle vaart
- En plein canal
* De Duitsers zijn de vijand.
- Les Germains sont le viande.

Ok, zo slecht ben ik zelfs nog niet. Mochten er mensen zijn die nog zo'n dingen weten, verwittig mij maar ff. Dan kunnen we nog n's lachen. Het doet me wel wat denken aan mezelf aangezien ik al het woord acheteur en vendeur door mekaar gehaald had. Afgang is het wel.

Iets anders... (ik ben het Frans beu, comme toujours... shit)

Ik heb me voor het eerst in lange tijd even laten verleiden tot het luisteren naar Klezmer. Het meest essentiële element (de basis) van de Yiddische klezmer-muziek is de viool, hoewel ikzelf ook wel het gevoel heb dat er in deze modernere tijden andere instrumenten altijd maar meer de bovenhand krijgen, zoals ondermeer de klarinet. Ik ben geen specialist, dus er echt veel over uitwijden kan ik helaas niet. Maar op zich vind ik het wel prachtige muziek. Blij en droevig die mekaar telkens opnieuw aanvullen. Eigenlijk onverklaarbaar.
Doet me denken aan een gebeurtenis vier jaar geleden
**Flashback**
Lawrence zit een koosjer kip-gerecht te eten in een Joods restaurant in Wroclaw. De kip smaakt hem absoluut niet. En dat heeft alles te maken met een nogal "aparte" dressing. Hij schuif het bord van hem weg, wat niet bepaald zijn gewoonte is. Opeens stappen in de ruimte twee mensen binnen. Een man en een vrouw. Hij met viool, zij met kontrabas. Zo'n muziek en zo'n performance is gewoon onvergetelijk.
**Einde Flashback**
Ik heb het altijd al voor zo'n muziek gehad eerlijk gezegd. Qua wereldmuziek is er bij altijd zo'n soort 'Drang nach Osten" geweest. Misschien ligt het wel aan mijn Duitse oorsprong (lol-etje).

Budapest Klezmer Band


En zo zit ik hier te typen, met een trippel naast mij. Wederom de alcoholieker te wezen. La-chaim!

Om het even (héél even) over de politiek te hebben: de koning is goed bezig. The King lives!*

De filmliefhebbers onder ons kan ik aanraden om naar Barry Lyndon te kijken van Stanley Kubrick, uit 1975. Het acteerwerk op zich is "statisch" te noemen, maar de filmisch kwaliteiten van Kubrick in deze film zijn "waw". Het heeft daarom ook meer dan terecht een Oscar gekregen.
"Alcott used three f/0.70 lenses developed by Zeiss for NASA for use in the Apollo moon landings, which Kubrick discovered in his search for a lens that could film in low-light situations. The super-fast lens allowed him to shoot scenes lit with actual candlelight with an average lighting volume of only three candlepower. In fact, the film features the largest lens aperture in film history."
En dan mag ik al zeker niet vergeten dat de muziek van deze film prachtig is. Ierse volksmuziek afgewisseld met klassiek.
Over "history" gesproken: deze film speelt zich af vanaf het gezegende jaar 1750. Duels, romantiek, redcoats, ... love it :P
Beetje zoals Hornblower, maar minder braaf.


Aldus, filmliefhebbers, luister naar mijn goede raad.
En download ook even Sarabande van Händel. Dan krijgt u alvast een impressie van het niveau van de film. Wink wink.
Historisch: speelt zich af in volle 7-jarige oorlog (1756-1763).

Vrouwen zijn toch zo vreselijk raar. Ga nooit een discussie aan met een vrouw, want ze zal altijd (noodgedwongen?) dingen aanhalen die niks met het onderwerp te maken hebben om toch maar de discussie te kunnen winnen. Zot word ik ervan.

Anyway, genoeg voor vandaag
Ciao Ciao


Btw, vanaf morgen wss nieuwe muziek

*Elvis is net 30 jaar dood. Maakt het mee, maakt het mee...

Geen opmerkingen: