And Caesar's spirit, ranging for revenge,
With Ate by his side come hot from hell,
Shall in these confines with a monarch's voice
Cry 'Havoc,' and let slip the dogs of war;
That this foul deed shall smell above the earth
With carrion men, groaning for burial.
(William Shakespeare, "Julius Caesar", Act III, scene 1)

woensdag 15 augustus 2007

Risotto, Couscous en Regen.

Vooraleer aan mijn dagelijks gezever te beginnen:
Nu er weer een paar dagen verstreken zijn is het opnieuw tijd voor een nieuwe Lawry FM. In dit geval zelfs geen 1, maar 2 tracks!
En welke dan?
Twee tracks uit twee verschillende series. Twee series waarover ik in deze blog al uitgebreid heb verteld. En laat het ons erop houden dat die twee tracks de afsluiter zijn van dat gezever. (opnieuw te vinden op mijn "website" users.pandora.be/lawrencelot)
Maar onthoud allen: John Williams is en blijft 'The Soundtrack-God'. (Klik)


Recept voor Risotto (4 personen):

Ingrediënten
400-500 gram korte korrelrijst
1 liter water (kan variëren naargeland verdampingsproces)
2 blokjes bouillon (liefst runds)
olijfolie
100 gram hesp-blokjes (mag ook spek zijn)
peper en zout
1 glas witte wijn
2 tomaten
2 teentjes knoflook
1 pot
2 pannen (1 grote + 1 kleine)
1 pollepel (hoe noemt zoiets ook in deftig nederlands?)
1 spatel

Het proces:
1. Laat het water koken in een pot koken en doe er de bouillonblokjes in. Zet ondertussen een pan op het vuur. De knoflook in stukjes snijden, in de GROTE pan doen en fruiten met de olijfolie (voor de beginnelingen: het fruiten van de knoflook is dit even laten "bakken" zodat de aroma's van de knoflook vrijkomen).
2. De rijst in de pan met het knoflook doen en even laten bakken (!), wat dus betekent dat er niet onmiddellijk (twee d's en twee l'en) water aan mag worden toegevoegd.
Daarna met de pollepel kokend bouillonwater opscheppen uit de pot, net genoeg tot de rijst net niet volledig onder water staat.
Eventjes betekent in dit geval een minuutje ofzo.
Daarna met de spatel omroeren. VOORZICHTIG omroeren welteverstaan. Er mag niks aanbakken, maar doe het vooralsnog rustig (!) aan. Doe het met liefde en tederheid.
3. Omroeren tot al het water opgenomen/verdampt is door de rijst. Dan het proces van het water toevoegen herhalen.
4. Na tien minuutjes de tweede (KLEINE) pan bovenhalen en olijfolie indoen. Terwijl de pan warm wordt, de tomaten in stukjes snijden. Hierbij wil ik even toevoegen dat er ook andere groenten bij mogen. Champignons en zo passen ook perfect.
Als de pan warm is, de tomaten en de ham-blokjes toevoegen. Het vuur zacht zetten en deksel erop. Af en toe een keertje omroeren.
5. Twintig minuten later. Normaal gezien zou het water op dit ogenblik al praktisch op moeten zijn. Indien het VOOR de twintig minuten al op was, dan mag ook gewoon kokend water toegevoegd worden.
Ok, waar was ik.
Twintig minuten later. Vork nemen en proeven maar! Als de rijst goed bijtbaar is (niet te hard, niet te zacht. Al Dente!) dan is hij bijna klaar. Voeg nu het glas witte wijn toe (die bedoeld was voor de het gerecht, niet voor de kok!). Blijven omroeren tot de witte wijn opgenomen is.
6. Nu, als afsluiter: de ingrediënten uit de kleine pan toevoegen, nog n's goed (krachtig!!!) alles omroeren. Peper en zout toevoegen naar eigen believen (niet vergeten te proeven) en voila! Het is klaar.
7. Warm opdienen. Heel belangrijk!

Belangrijk:
* De rijst moet voortdurend omgeroerd worden om aanbakken te voorkomen. maar zoals ik eerder zei, moet het langzaam en rustig gebeuren zodat de rijst niet kapot gaat.
* Blijf altijd bij de potten. 20 minuten lang. Risotto is een gerecht waar aandacht aan moet besteed worden.
* Korte korrelrijst! De overgrote meerderheid aan rijstsoorten in de supermarkt bestaat uit lange korrelrijst. Even zoeken!
* Niet vergeten een tweede glas wijn in te schenken voor de kok. Ge hebt het verdiend.

Recept voor couscous (3-4 personen):


Ingrediënten:
400 gram couscous
1/2 liter water
1 blokje bouillon (liefst runds)
1-2 eetlepels olijfolie (naar eigen smaak)
1 tomaat
maïs uit blik (liefst geen te groot blik)
1/2 rode paprika
peper en zout
1 microgolf-pot mèt deksel (NL: magnetron)

Het proces:
1. Het water laten koken en de bouillon toevoegen. Daarna laten afkoelen tot het lauw is.
2. De couscous in een pot doen en wat bouillon-water toevoegen. NIET ALLES! Beetje, tot het vochtig is. Daarna tien minuten laten staan om het water in te laten trekken.
Daarna het proces herhalen. Opnieuw tien minuten laten staan. Af en toe omroeren.
3. Hierna het deksel op de pot doen en in de microgolf op 700 W voor drie minuutjes.
4. Wat water toevoegen, omroeren. Paar minuutjes laten rusten en dan opnieuw de microgolf in voor ong. 2 minuutjes.
5. De tomaat en paprika in KLEINE stukjes snijden. Ik benadruk het even. Klein. Ter grootte van of kleiner dan een vingernagel groot.
6. De couscous laten afkoelen. De tomaat, paprika en maïs naar believen toevoegen. Daarna de olijfolie erover. Peperen en zouten. Nog een keer goed omroeren en dan laten rusten. In de koelkast zetten mag, maar hoeft niet.
7. Eet smakelijk.


* De bbq was alvast geslaagd. Hier en daar een spatje regen, en God bless the overdekte patio.
* Ik heb m'n maandelijkse blog-schrijf-gemiddelde overschreden, en we zijn nog niet eens in de helft van de maand!
* Het is moederdag vandaag.

Geen opmerkingen: